Νευροπλαστικότητα και ανθρώπινος εγκέφαλος
"Έχω άγχος μια ολόκληρη ζωή, δεν θα αλλάξω ποτέ."
"Για κάθε τι που συμβαίνει, σκέφτομαι μονίμως τα αρνητικά."
Τα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς μας χτίζονται με το χρόνο. Κάθε σκέψη, κάθε εμπειρία που βιώνουμε, κάθε συμπεριφορά, κάθε συναίσθημα, καταγράφεται στον εγκέφαλό μας σε περίπλοκα νευρωνικά μονοπάτια. Για κάθε συμβάν που αντιδρούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, οι νευρώνες στον εγκέφαλό μας συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν δίκτυα συνοχής και επικοινωνίας. Όσο πιο συχνά αντιδρούμε με την ίδια συμπεριφορά στο ίδιο συμβάν, τόσο πιο έντονα γίνονται αυτά τα νευρωνικά δίκτυα και έτσι δημιουργούνται οι συνήθειες και οι πεποιθήσεις μας.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πλαστικός. Πλάθεται και αλλάζει ανάλογα με τις εμπειρίες που βιώνουμε. Οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν ότι αυτές οι αλλαγές γίνονται μόνο μέχρι την παιδική ηλικία. Στις αρχές όμως του 20ου αιώνα ανακάλυψαν ότι η νευροπλαστικότητα, η ιδιότητα του εγκεφάλου να αναπλάθεται, συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή μας. Οι έρευνες λοιπόν έχουν δείξει ότι κάθε μέρα, πλάθουμε τον εγκέφαλο που θέλουμε να έχουμε, μέχρι πολύ μεγάλη ηλικία.
Έτσι, αν ζούμε συνεχώς με στρες, θα πλάσουμε έναν εγκέφαλο επιρρεπή στο στρες. Αν όμως από την άλλη, εξασκούμε τον εγκέφαλό μας με συγκεκριμένο τρόπο μέσα από την πρακτική mindfulness, μπορούμε να πλάσουμε έναν εγκέφαλο που ευνοεί συμπεριφορές και χαρακτηριστικά τα οποία επιθυμούμε στη ζωή μας: ηρεμία, σταθερότητα, αυτορρύθμιση, αυτοκυριαρχία, συμπόνια, καλοσύνη, καθαρότητα σκέψης.