Celebrate YOU! • Self-promotion, γυναίκες και αυτοπεποίθηση
Η αυτοπροβολή είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο στην εξέλιξη της καριέρας, είτε όσον αφορά τα performance reviews, είτε το networking. Όμως κάποιες ομάδες ανθρώπων, και ειδικά οι γυναίκες, φαίνεται ότι δυσκολεύονται να προβάλλον τον εαυτό τους.
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες αισθάνονται πολύ πιο άνετα με την αυτοπροβολή από ό,τι οι γυναίκες, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία ενός μεγάλου χάσματος στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας αλλά και τις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Γυναίκες και αυτοπροβολή: οι έρευνες
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών στην Αμερική, οι γυναίκες βαθμολόγησαν την απόδοσή τους σε ένα τεστ αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τους άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα, παρόλο που και οι δύο ομάδες είχαν την ίδια μέση βαθμολογία στο συγκεκριμένο τεστ.
Συγκεκριμένα, οι άντρες βαθμολόγησαν κατά μέσο όρο στους εαυτούς τους με 61 στα 100, ενώ οι γυναίκες με 46 στα 100. Ακόμη και όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ενημερώθηκαν ότι ένας εργοδότης θα χρησιμοποιούσε την αυτοαξιολόγησή τους για να αποφασίσει αν θα τους προσλάβει και τι μισθό θα πάρουν, οι γυναίκες εξακολούθησαν να προωθούν τον εαυτό τους λιγότερο, και να αυτοαξιολογούνται χαμηλότερα σε σχέση με τους άνδρες.
Γιατί είναι σημαντική η αυτοπροβολή
Σε μια άλλη έρευνα από τις Shelley Correll and Lori Mackenzie, 240 υψηλόβαθμα στελέχη μιας εταιρείας τεχνολογίας στην Silicon Valley, κλήθηκαν να ονοματίσουν τους παράγοντες που τους βοήθησαν να πάρουν προαγωγή στην ιεραρχία της εταιρείας.
Ο παράγοντας που επικράτησε στις απαντήσεις τους δεν ήταν η επαγγελματική κατάρτιση, οι υψηλές επιδόσεις ή οι ηγετικές ικανότητες. Αντίθετα, η προβολή και η ορατότητα μέσα στον οργανισμό αναφέρθηκε ως ο σημαντικότερος παράγοντας για την προαγωγή της καριέρας.
Μια άλλη έρευνα ανέδειξε ότι οι γυναίκες που ήταν πιο ενεργές στο να προβάλλουν τα επιτεύγματά τους, κάνοντάς τα πιο εμφανή μέσα στον οργανισμό, εξελίχθηκαν περισσότερο στην ιεραρχία, ένιωθαν υψηλότερη ικανοποίηση με την καριέρα τους και ήταν πιο πιθανόν να προσελκύσουν κάποιον σπόνσορα ή μέντορα μέσα στον οργανισμό.
Επίσης, το σημαντικό εύρημα της έρευνας έδειξε ότι η αυτο-προβολή των επιτευγμάτων ήταν η μόνη στρατηγική επαγγελματικής εξέλιξης που συνοδευόταν με μισθολογική αύξηση.
Η αυτοπροβολή λοιπόν είναι ένα απαραίτητο στοιχείο στον εργασιακό στίβο, και όσοι προβάλλουν αποτελεσματικά τα επιτεύγματά τους στην εργασία, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσληφθούν, να προαχθούν ή να εξελιχθούν μισθολογικά.
Το έμφυλο χάσμα της αυτοπροβολής
Το έμφυλο χάσμα της αυτοπροβολής, περιγράφει την ασυμφωνία που προκύπτει μεταξύ των εντυπωσιακών ταλέντων των γυναικών, των ικανοτήτων και των επιτευγμάτων τους, με την προθυμία τους να μοιραστούν τις αρετές τους δημόσια.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 γυναίκες επαγγελματίες σχετικά με το χάσμα της αυτοπροβολής, το 27% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα προτιμούσε να επισκεφθεί τον οδοντίατρο παρά να μιλήσει για τον εαυτό του δημόσια.
Η έρευνα που έγινε από μια ομάδα γυναικών επιχειρηματικών, ανέδειξε ότι οι περισσότερες γυναίκες αποφεύγουν συστηματικά να μοιραστούν τα επιτεύγματά τους. Το 84% των ερωτηθέντων γυναικών, νιώθουν άβολα να μιλούν για τα επαγγελματικά ή ακαδημαϊκά προσόντα τους.
Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι:
69% των γυναικών προτιμούν να υποτιμούν τα επιτεύγματά τους αντί να τα προωθούν
43% των γυναικών θα προτιμούσαν να βγούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μια εβδομάδα, παρά να μιλήσουν για τον εαυτό τους δημοσίως
50% των γυναικών θα προτιμούσαν να κάνουν εξωτερικές δουλειές μέσα στη βροχή, παρά να μιλήσουν για τον εαυτό τους σε ένα δωμάτιο γεμάτο αγνώστους
Γιατί οι γυναίκες δυσκολεύονται να προβάλλουν τον εαυτό τους;
Το παράδοξο είναι ότι ενώ οι γυναίκες δεν προβάλλουν τα επιτεύγματά τους, το 83% των γυναικών στην παραπάνω έρευνα, βρίσκουν ότι τα επιτεύγματα άλλων γυναικών τις εμπνέουν. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί ενώ οι γυναίκες εμπνέονται από τα επιτεύγματα άλλων γυναικών, διστάζουν να προβάλλουν τα δικά τους; Οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες και πηγάζουν από βαθιά ριζωμένα κοινωνικά στερεότυπα.
Ενώ η αυτοπροβολή συμβαδίζει με το στερεότυπο του φιλόδοξου άνδρα, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες υιοθετούν αντίστοιχες συμπεριφορές, εισπράττουν αρνητικές αντιδράσεις διότι η εικόνα τους δεν συμβαδίζει με τα στερεοτυπικά “θηλυκά χαρακτηριστικά” όπως είναι η ταπεινότητα, η φροντίδα, η τρυφερότητα και η συνεργατικότητα. Αυτό λειτουργεί ανασταλτικά για τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε λιγότερες ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη.
Φαίνεται ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διπλά μέτρα και σταθμά: όταν προβάλλουν τον εαυτό τους, παραγκωνίζονται διότι εκλαμβάνονται ως υπερβολικά φιλόδοξες, και όταν δεν προβάλλουν τον εαυτό τους, παραγκωνίζονται διότι τελικά δεν αναγνωρίζεται η αξία τους σε σχέση με τους άντρες. Το αποτέλεσμα αυτής της διχοτόμησης είναι οι γυναίκες να εκφράζουν σε μικρότερο βαθμό τα επιτεύγματά τους στην εργασία.
Εντωμεταξύ, όσοι εργοδότες βασίζονται στην αυτοαξιολόγηση και κατ᾽ επέκταση στην αυτοπροβολή για να πάρουν αποφάσεις σχετικά με την πρόσληψη, προαγωγή ή μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων, έχουν να πάρουν ένα μάθημα. Μπορεί οι γυναίκες να μην μιλούν για τη δουλειά τους όσο οι άντρες, δεν σημαίνει όμως ότι η απόδοσή τους είναι χαμηλότερη.
Ίσως χρειάζεται επανεξέταση των διαδικασιών αξιολόγησης ώστε να βασίζονται σε πιο αντικειμενικά κριτήρια, και παράλληλα ενδυνάμωση των γυναικών ή όσων δυσκολεύονται να προβάλλουν τον εαυτό τους, ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες.
Celebrate YOU!: Γυναικεία ενδυνάμωση και αυτοπροβολή
Όπως ανέδειξαν οι παραπάνω έρευνες, η σημασία της αυτοπροβολής είναι αδιαμφισβήτητη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Celebrate YOU! που δημιουργήσαμε, υποστηρίζει τις γυναίκες αλλά και όλους όσους δυσκολεύονται να προβάλλουν τον εαυτό τους και τα επιτεύγματά τους στην εργασία, να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες και “φωνή” μέσα στον οργανισμό τους.
Συγκεκριμένα, η εκπαίδευση Celebrate YOU! είναι διαδραστική και συμμετοχική και στοχεύει στο να:
Ενημερώσει σχετικά με το χάσμα αυτοπροβολής στην εργασία
Καθορίσει τον ορισμό της έννοιας της αυτοπροβολής
Καταρρίψει τους πιο συχνούς μύθους σχετικά με την αυτοπροβολή
Εξηγήσει γιατί η ορατότητα στον εργασιακό χώρο είναι σημαντική, ειδικά για τις γυναίκες
Ορίσει το σύνδρομο του απατεώνα (impostor syndrome) και να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να απαλλαγούν
Εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με δεξιότητες αυτοπροβολής
Υποστηρίξει τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τα θετικά τους στοιχεία
Καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες να εκφράσουν τα επιτεύγματά τους δημόσια
Ενδυναμώσει τους συμμετέχοντες με αίσθηση αυτοπεποίθησης
Δείτε περισσότερα για το workshop εδώ καθώς και τα υπόλοιπα προγράμματα Learning & Development που προσφέρουμε.