Η Μυρτώ Λεγάκη ομιλήτρια στο Delphi Economic Forum
H ιδρύτρια του One Breath Mindfulness Center, Μυρτώ Λεγάκη συμμετείχε ως ομιλήτρια στο Delphi Economic Forum που πραγματοποιήθηκε στις 26-29 Απριλίου στους Δελφούς, ανάμεσα σε σπουδαίους άλλους ομιλητές από όλο τον κόσμο, μιλώντας για τη συμβολή των παρεμβάσεων με βάση το mindfulness στην ψυχική υγεία και την ευζωία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις.
Όταν το Σώμα Λέει Όχι • Gabor Maté
Πώς μπορεί το στρες να μεταλλαχθεί σε ασθένεια; Το βιβλίο «Όταν το σώμα λέει όχι» του Gabor Mate, εξηγεί τις άγνωστες πτυχές του άγχους και τον τρόπο για να το διαχειριστούμε.
Κρίσεις πανικού: 6 πρακτικές για να τις αντιμετωπίζουμε
Οι κρίσεις πανικού δυστυχώς είναι πολύ δυσάρεστες και για κάποιους ανθρώπους καθηλωτικές. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα;
Εθισμός στο στρες και πώς τον αντιμετωπίζουμε
Αν έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε συνθήκες πίεσης, έντασης και στρες, ακόμη και από την παιδική μας ηλικία, ο οργανισμός μας εκπαιδεύεται να λειτουργεί συνεχώς με αυτό τον τρόπο, βρίσκοντας μηχανισμούς άμυνας και αντιμετώπισης που γίνονται συνήθεια. Πώς το αναγνωρίζουμε και πώς το αντιμετωπίζουμε;
KPMG HR Symposium • Mindfulness & Wellbeing in the Workplace
Πάνω από 400 στελέχη HR έδωσαν το παρών στο 26ο HR Symposium της KPMG, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και το αύριο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Η Μυρτώ Λεγάκη συμμετείχε με keynote presentation με θέμα Mindfulness & Wellbeing in the Workplace.
Μνήμη Πέτρου Πολυχρόνη
Με αφορμή την εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 11 Μαρτίου από την Ελληνική Εταιρία Συστημικής Θεραπείας, την Ελληνική Ομοσπονδία Εταιρειών Συστημικής Θεραπείας & Θεραπείας Οικογένειας και την Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος, τιμούμε τη μνήμη, την προσφορά και το έργο του αγαπημένου Πέτρου Πολυχρόνη.
Πώς διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα της απώλειας
Το ατύχημα στα Τέμπη συγκλόνισε τη χώρα μας και βύθισε όλους μας σε αβάσταχτα συναισθήματα θλίψης και σπαραγμού. Παρότι η συναισθηματική επεξεργασία μιας τέτοιας εμπειρίας είναι πολύ διαφορετική για κάθε άνθρωπο, εμείς μοιραζόμαστε μαζί σας κάποιες συμβουλές που ίσως βοηθήσουν να διαχειριστούμε το πένθος καλύτερα.
Πνευμονογαστρικό νεύρο: τι είναι και πώς καταπολεμά το στρες
Πώς ρυθμίζουμε το πνευμονογαστρικό νεύρο; Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι το πιο περίπλοκο νεύρο του σώματος καθώς βοηθά στην πέψη, τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και τη χαλάρωση. Εάν όμως το σώμα δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει το πνευμονογαστρικό νεύρο δημιουργούνται στον ανθρώπινο οργανισμό φλεγμονές, αδυναμία επούλωσης του μεταιχμιακού συστήματος και κακός πνευμονογαστρικός τόνος.
Πρόληψη και βελτίωση της υγείας μέσα από το διαλογισμό mindfulness
To mindfulness που αναφέρεται και ως ενσυνειδητότητα στα Ελληνικά, είναι μια αποτελεσματική ψυχοεκπαιδευτική μέθοδος με πολλά επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη σε ψυχικό, σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Ποια είναι τα οφέλη του για την πρόληψη και την βελτίωση της υγείας;
Πρακτικές συμβουλές για να ζούμε με λιγότερο άγχος και περισσότερη ισορροπία
Η σύγχρονη ζωή είναι γρήγορη, απαιτητική και πολλές φορές δύσκολη και αγχωτική. Σε αυτό το άρθρο, προτείνουμε μερικούς απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους βασισμένους στην ευεργετική πρακτική του διαλογισμού mindfulness, που θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε τον εαυτό σας ώστε να ζείτε με λιγότερο άγχος και περισσότερη ισορροπία και αρμονία.
Celebrate YOU! • Self-promotion, γυναίκες και αυτοπεποίθηση
Η αυτοπροβολή είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο στην εξέλιξη της καριέρας, είτε όσον αφορά τα performance reviews, είτε το networking. Όμως κάποιες ομάδες ανθρώπων, και ειδικά οι γυναίκες, φαίνεται ότι δυσκολεύονται να προβάλλον τον εαυτό τους.
Γεφυρώνοντας την απόδοση στην εργασία με την ευεξία
Η ψυχική ευεξία στο χώρο εργασίας είναι από τους βασικότερους παράγοντες ικανοποίησης. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε και αναλύουμε τους τέσσερις πυλώνες του mindfulness που μας βοηθούν να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να ευθυγραμμίζουμε τις ενέργειές μας με την εσωτερική πυξίδα και τις αξίες μας.
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης στρες & αγχώδους διαταραχής
Η συνήθης συνταγογράφηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της αγχώδους διαταραχής αποτελείται από αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά. Ορισμένοι όμως θεραπευόμενοι είναι αλλεργικοί ή παρουσιάζουν σημαντικές παρενέργειες στις δραστικές ουσίες αυτών των φαρμάκων. Για το λόγο αυτό, η επιστημονική κοινότητα θέλησε να εξετάσει την επίδραση φυσικών μεθόδων στη διαχείριση του άγχους και, πιο συγκεκριμένα, την αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με τη φαρμακοθεραπεία.
Αγχώδης διαταραχή: τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε με το mindfulness
Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι πιο συχνοί τύποι ζητημάτων ψυχικής υγείας. Στο άρθρο αυτό, εξετάζουμε τα ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την επίδραση του mindfulness στην αντιμετώπιση της διαταραχής γενικευμένου άγχους.
ABC & Mindfulness: Συμβουλές για να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα πιο αποτελεσματικά
Το μοντέλο ABC είναι ένα εργαλείο της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Ψυχολογίας (CBT), το οποίο σε συνδυασμό με την πρακτική mindfulness μας επιτρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση για τις σκέψεις που ενεργοποιούν έντονα συναισθήματα. Μπορούμε έτσι να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα πιο στοχευμένα, καθώς μας βοηθάει να εντοπίσουμε την ακριβή πηγή τους.
Άγχος: Μύθοι, αλήθειες και χρήσιμες συμβουλές
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος ουσιαστικά, χρειάζεται να κατανοήσουμε τι είναι άγχος, πώς εκδηλώνεται και πώς μας επηρεάζει, καθώς και ποιες είναι οι πραγματικά βιώσιμες επιλογές που έχουμε για τη μείωση και τη διαχείρισή του.
Ξεκλειδώνοντας τον σοφό νου - Λογικός vs Συναισθηματικός εγκέφαλος
Από τη στιγμή που γεννιόμαστε ταυτίζουμε τα αισθήματα με την καρδιά και τη λογική με τον εγκέφαλο, ενώ συχνά προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ή τους γύρω μας ότι το ένα υπερέχει του άλλου και αγχωνόμαστε για το ποιο θα αφήσουμε εμείς να αναλάβει δράση. Τόσο το συναισθηματικό όσο και το λογικό μας κομμάτι όμως, κατοικούν στον εγκέφαλο. Πού βρίσκεται τότε ο σοφός νους;
Mental Health First Aid: ένα workshop για την ψυχική υγεία στην εργασία
Παρότι συνηθισμένα στη σύγχρονη κοινωνία και τους εργασιακούς χώρους παγκοσμίως, τα ζητήματα ψυχικής υγείας συχνά αποτελούν μυστήριο, ταμπού και στίγμα. Στην Ελλάδα, το 40% των εργαζομένων δηλώνουν πως αισθάνονται αδύναμοι να διαχειριστούν τα επίπεδα στρες τα οποία βιώνουν, ενώ παράλληλα το 6% παρουσιάζει ήδη κατάθλιψη. Αναδύεται συνεπώς ένα καίριο ερώτημα. Tι μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν ώστε να διαχειριστούν αυτό το φαινόμενο; Οι επιπτώσεις του αναδεικνύουν την ανάγκη προληπτικών ενεργειών, προκειμένου να προλάβουμε την εκδήλωση των επιχειρησιακών προβλημάτων και να υποστηρίξουμε τους εργαζομένους όταν το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Είμαι SAD ή έχω S.A.D; Χειμερινή κατάθλιψη: τι είναι και πώς μας επηρεάζει
Λίγο πολύ, όλοι έχουμε αισθανθεί μια ελαφριά μελαγχολία να συνοδεύει τον χειμωνιάτικο καιρό, το φως που μοιάζει να λιγοστεύει λόγω αλλαγής της ώρας, τις δραστηριότητες που τείνουν να περιορίζονται σε σχέση με αυτές του καλοκαιριού. Τι συμβαίνει όμως όταν η ελαφριά μελαγχολία εμμένει και μετατρέπεται σε θλίψη, σε ευερεθιστότητα, σε μείωση επιθυμίας για συμμετοχή στις εξελίξεις της ζωής;
Ταχυκαρδία άγχους: Αναπνοή για να την αντιμετωπίσετε
Εάν νιώθετε συχνά ταχυκαρδίες όταν βιώνετε δύσκολες περιόδους ή άγχος, αυτή η αποτελεσματική τεχνική αναπνοής και συγκέντρωσης μπορεί να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε.