Πρόληψη και βελτίωση της υγείας μέσα από το διαλογισμό mindfulness

To mindfulness που αναφέρεται και ως ενσυνειδητότητα στα Ελληνικά, είναι μια αποτελεσματική ψυχοεκπαιδευτική μέθοδος με πολλά επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη σε ψυχικό, σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Jon Kabat-Zinn που δημιούργησε το πρόγραμμα Μείωσης Άγχους μέσω Mindfulness (MBSR) και συνέβαλε στη διάδοση της μεθόδου στον ιατρικό τομέα, ενσυνειδητότητα είναι “η επίγνωση που προκύπτει όταν φέρνουμε την προσοχή μας στο παρόν με φιλική διάθεση αποδοχής και χωρίς κριτική.”

Καλλιεργείται συστηματικά μέσα από την εξάσκηση σε διάφορες απλές τεχνικές εστίασης και επαναφοράς την προσοχής στην αναπνοή, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, το σώμα ή οτιδήποτε μπορούμε να αντιληφθούμε μέσα από τις πέντε αισθήσεις μας, αλλά και τη συνειδητή καλλιέργεια θετικών αισθημάτων και ιδιοτήτων όπως καλοσύνη, συμπόνια και ενσυναίσθηση.

 Τα οφέλη του διαλογισμού mindfulness

Μέσα από τον διαλογισμό mindfulness μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα το άγχος και τις δυσκολίες καθώς και να έχουμε περισσότερη διαύγεια και παρουσία στη ζωή μας. Η πρακτική mindfulness μας υποστηρίζει να αναγνωρίζουμε τα παγιωμένα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς μας και να ζούμε με συνειδητές επιλογές αντί στον αυτόματο πιλότο. Τελικά νιώθουμε μεγαλύτερη πληρότητα και ισορροπία, απολαμβάνοντας περισσότερο τη ζωή μας.

Προγράμματα με βάση το mindfulness εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία εδώ και πάνω από 40 χρόνια στον τομέα της Υγείας και της Ψυχικής Υγείας παγκοσμίως. Έχουν αναγνωριστεί από το εθνικό σύστημα υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS N.I.C.E. Guidelines) ως επίσημη θεραπεία ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση του στρες, του άγχους και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ενώ αναγνωρίζονται ως επίσημη ιατρική θεραπεία από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες των Η.Π.Α.

Πάνω από 6.000 δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η πρακτική του mindfulness επιδρά θετικά σε διάφορες διαστάσεις της σωματικής υγείας:

  • Φλεγμονές: Μειώνει τα επίπεδα των φλεγμονών που έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη διάφορων σημαντικών χρόνιων ασθενειών όπως καρκίνος, διαβήτης, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ακόμη και Alzheimer’s.

  • Ανοσοποιητικό και γήρανση: Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος  αυξάνοντας τη δραστηριότητα της τελομεράσης και επιβραδύνει τη διαδικασία της κυτταρικής γήρανσης επηρεάζοντας θετικά το ρυθμό φθοράς των τελομερών

  • Αρτηριακή πίεση: Μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και ρυθμίζει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που εκκρίνεται όταν βιώνουμε στρεσογόνες καταστάσεις και είναι καταστροφική για την υγεία σε περιπτώσεις χρόνιου στρες.

  • Πονοκέφαλοι  ημικρανίες: Μειώνει την ένταση και τη διάρκεια του πόνου καθώς και τη συχνότητα εμφάνισης ημικρανιών με την έκκριση νευροδιαβιβαστών όπως σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη.

  • Διάρκεια και ποιότητα ύπνου: Βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα αλλά και εκπαιδεύοντας το νου να ησυχάζει από επαναλαμβανόμενες σκέψεις. Σε βάθος χρόνου, η βελτίωση του ύπνου αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών.

  • Ψυχική ευεξία, κατάθλιψη και άγχος: Το mindfulness μειώνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης ενώ συμβάλλει στη καλλιέργεια ψυχικής ευεξίας.

  • Ηρεμία και ισορροπία: ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα και το πνευμονογαστρικό νεύρο, καλλιεργεί ψυχικό σθένος και την ικανότητα αυτορρύθμισης και αυτοκυριαρχίας φέρνοντας μια αίσθηση εσωτερικής ισορροπίας ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.

Επιστημονικές έρευνες για την επίδραση του mindfulness στον εγκέφαλο

Επιστημονικές μελέτες που έγιναν με νευροαπεικονιστικές μεθόδους έδειξαν πως η πρακτική mindfulness επηρεάζει με τέτοιο τρόπο την εγκεφαλική δραστηριότητα ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Για παράδειγμα, με την εξάσκηση σε τεχνικές mindfulness αυξάνεται η δραστηριότητα και η πυκνότητα της φαιάς ουσίας σε εγκεφαλικές περιοχές που ευθύνονται για την εστίαση, τη μνήμη, τη μάθηση, τη διαχείριση συναισθημάτων και την ωριμότητα στη λήψη αποφάσεων και ελαττώνεται η δραστηριότητα σε περιοχές που ευθύνονται για το στρες, την ανησυχία και την κατάθλιψη - όπως η αμυγδαλή, ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Mindfulness και τα οφέλη του σε ασθενείς με καρκίνο 

Συγκεκριμένα για τον καρκίνο, οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι παρεμβάσεις με βάση το mindfulness επιφέρουν σημαντική βελτίωση στα σωματικά συμπτώματα και τη συνολική αίσθηση δυσχέρειας των ασθενών. Συγκεκριμένα στον ύπνο, το άγχος, την κατάθλιψη, το φόβο υποτροπής και την κόπωση ενώ σημειώθηκαν και βελτιώσεις όσον αφορά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ενδεικτικό ως προς την αποτελεσματικότητα του mindfulness στην αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι το πόρισμα συστημικής ανασκόπησης που εκπονήθηκε το 2017 συμπεριλαμβάνοντας 13 έρευνες για διαγνώσεις καρκίνου όλων των τύπων καθώς και κλινικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μετά το 2009, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το mindfulness επιφέρει θετικά οφέλη αναφορικά με το στρες, τις διαταραχές διάθεσης, το άγχος, την ποιότητα ζωής, τα επίπεδα κορτιζόλης και την αρτηριακή πίεση, προτρέποντας όλους τους επαγγελματίες που δουλεύουν με νέους ασθενείς, ασθενείς σε υποτροπή ή ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία, να συστήνουν το πρόγραμμα MBSR για τη μείωση του στρες στον καρκίνο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι προγράμματα mindfulness εφαρμόζονται ως υποστηρικτική πρακτική σε ασθενείς με καρκίνο στα μεγαλύτερα ογκολογικά νοσοκομεία όπως John Hopkins General Hospital, Mayo Clinic, Memorial Sloan Kettering Hospital, Mass General Hospital, New York Presbyterian Hospital, Cleveland Clinic κ.ά.

Αποτελέσματα προγράμματος Μείωσης Άγχους σε ασθενείς με καρκίνο

Στο κέντρο μας έχουμε εκτενή εμπειρία στην υποστήριξη ασθενών με καρκίνο σε διάφορα στάδια της διάγνωσης και θεραπείας, ενώ συνεργαζόμαστε με τον Σύλλογο Άλμα Ζωής και τον Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. Εσωτερική έρευνα που έγινε σε ασθενείς με καρκίνο που παρακολούθησαν το πρόγραμμα Μείωσης Άγχους μέσω Mindfulness έδειξε σημαντικά οφέλη. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι:

  • Συνειδητοποιούν καλύτερα τους παράγοντες που δημιουργούν στρες

  • Φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους

  • Έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων που κάνουν

  • Αναγνωρίζουν καλύτερα και προσαρμόζονται τις αρνητικές συνθήκες

  • Απολαμβάνουν περισσότερο το παρόν

  • Νιώθουν περισσότερη ευεξία

  • Ηρεμούν πιο εύκολα όταν συμβαίνουν γεγονότα που τους αγχώνουν

  • Νιώθουν περισσότερη ελπίδα και αισιοδοξία

  • Νιώθουν λιγότερο θυμό

  • Κοιμούνται καλύτερα

  • Νιώθουν λιγότερο άγχος


Πλατφόρμα ευεξίας και διαλογισμού

Online Πλατφόρμα Wellbeing

Η μοναδική επιστημονικά τεκμηριωμένη πλατφόρμα διαλογισμού mindfulness και wellbeing στα ελληνικά! Περιλαμβάνει:

✔ Εβδομαδιαία Live Webinars με τη Μυρτώ Λεγάκη

✔ Ηχογραφημένους διαλογισμούς

✔ Εξειδικευμένα workshops

✔ Workbooks ασκήσεων & συμβουλών

✔ Απευθείας υποστήριξη από τη Μυρτώ Λεγάκη

✔ Προτεινόμενο πρόγραμμα για αρχάριους

 




 
Previous
Previous

Πνευμονογαστρικό νεύρο: τι είναι και πώς καταπολεμά το στρες

Next
Next

Πρακτικές συμβουλές για να ζούμε με λιγότερο άγχος και περισσότερη ισορροπία