Τρόποι να υποστηρίξουμε την ψυχική μας υγεία την περίοδο των πυρκαγιών
Αυτές τις μέρες βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, τα συναισθήματα είναι δυσφορικά και συχνά πολύ έντονα. Λαμβάνουμε πολλά μηνύματα από όλη την κοινότητά μας και έτσι συγκεντρώσαμε τις πιο βασικές συμβουλές για την υποστήριξη της ψυχικής μας υγείας αυτή την περίοδο. Φυσικά αυτή η λίστα δεν είναι εξαντλητική, υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Είναι όμως μια αρχή και ελπίζουμε να είναι βοηθητική.
Αποδεχόμαστε όλα τα συναισθήματά μας: Θλίψη, θυμός, φόβος, απελπισία, ματαίωση, απόγνωση ακόμη και μούδιασμα. Όσο περισσότερο αντιστεκόμαστε και παλεύουμε να διώξουμε μακριά αυτό που μας δυσκολεύει, τόσο αυτό μεγαλώνει και αποκτά μεγαλύτερη δύναμη πάνω μας. Ας επιτρέψουμε σε κάθε συναίσθημα να υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Κάνουμε καθημερινά διαλογισμό: Τώρα είναι η ώρα να φροντίσουμε τον εαυτό μας ώστε να βρούμε κάποια ισορροπία. Στο πρόγραμμα Mindfulness Together έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 800 ώρες ηχογραφημένων ασκήσεων αλλά και ζωντανά μαθήματα κάθε μήνα. Για να κατεβάσετε μια απλή και πολύ αποτελεσματική δωρεάν άσκηση διαλογισμού, πατήστε εδώ.
Εξασκούμαστε σε διαφραγματική αναπνοή: Ξαπλωμένοι ανάσκελα με τα χέρια ακουμπισμένα στην περιοχή της κοιλιάς, αναπνέουμε αργά και σταθερά νιώθοντας τα χέρια που ανεβαίνουν με την εισπνοή και κατεβαίνουν με την εκπνοή. Φανταζόμαστε ένα μπαλόνι στην περιοχή της κοιλιάς, που φουσκώνει και ξεφουσκώνει αργά. Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ.
Αναζητούμε την αγκαλιά: Η αγκαλιά είναι θεραπευτική. Μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων εκκρίνει οκυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης, που ηρεμεί τις ορμόνες του στρες. Αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας, κατοικίδια, ή αν είμαστε μόνοι, προσφέρουμε στον εαυτό μας θεραπευτικό άγγιγμα (ακουμπάμε τα χέρια στο πρόσωπο, το στέρνο, τους ώμους ή την κοιλιά νιώθοντας τη ζεστασιά.)
Περιορίζουμε την έκθεση σε τηλεόραση και social media: Εάν δεν βρισκόμαστε σε περιοχή άμεσου κινδύνου, περιορίζουμε δραστικά την τηλεόραση και τα social media που αναπαράγει τις εικόνες τις καταστροφής. Ενημερωνόμαστε μερικές φορές την ημέρα από έγκυρες πηγές.
Ακολουθούμε την καθημερινή μας ρουτίνα: Ακόμη κι αν είναι δύσκολο, συνεχίζουμε την καθημερινή μας ρουτίνα φροντίζοντας το σπίτι, την οικογένεια, τα κατοικίδιά μας. Η διατήρηση της ρουτίνας βοηθάει να διατηρήσουμε ψυχική σταθερότητα και να επανέλθουμε μετά την κρίση.
Δίνουμε προτεραιότητα στον ύπνο: Η καλή ποιότητα και επαρκής διάρκεια ύπνου είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση της υγείας μας εν μέσω κρίσεων. Αν και για πολλούς ο ύπνος έχει διαταραχθεί, ας θυμηθούμε ότι είναι σημαντικός στη μείωση του άγχους. Όσο μπορούμε αναπληρώνουμε με μικρές σιέστες μέσα στην ημέρα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας: Εάν το έχουμε ανάγκη, μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας με ανθρώπους που αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο αυτή την κρίση. Το μοίρασμα μας βοηθάει να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας και να νιώσουμε σύνδεση και αποδοχή. Δεν ξεχνάμε όμως ότι όλοι διαχειριζόμαστε την κατάσταση διαφορετικά. Κάποιοι έχουν ανάγκη από σιωπή και κλείνονται στον εαυτό τους, άλλοι από εμάς έχουμε ανάγκη τη σύνδεση και το μοίρασμα.
Εστιάζουμε στην προσφορά: Εάν μπορούμε, στρέφουμε την ενέργειά μας στην προσφορά, υποστηρίζοντας με όποιον τρόπο μπορούμε ανθρώπους, ζώα και περιβάλλον. Προσφέρουμε εθελοντική εργασία ή κάποιο χρηματικό ποσό έγκυρες φιλανθρωπικές οργανώσεις ανάλογα με τις ικανότητές μας. Κανένα ποσό δεν είναι πολύ μικρό, καμία ενέργεια δεν είναι αμελητέα. Όλοι μαζί κάνουμε διαφορά. Δείτε συγκεντρωμένες τις πληροφορίες για εθελοντική προσφορά και υποστήριξη εδώ.
Ενυδατωνόμαστε με αρκετό νερό: Η ορμόνη του στρες κορτιζόλη αφυδατώνει τον οργανισμό. Σε περιόδους κρίσεων λοιπόν, φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε πίνοντας πολύ νερό (1.5-2 λίτρα ημερησίως), πολύ περισσότερο συνήθως από αυτό που νομίζουμε ότι έχουμε ανάγκη.
Αποφεύγουμε ζάχαρη & αλκοόλ που επιβαρύνουν τον οργανισμό και επιδεινώνουν το άγχος: Αποφεύγουμε το αλκοόλ, μετριάζουμε την καφεΐνη και επιλέγουμε υγιεινές ελαφριές τροφές, αποφεύγοντας τη ζάχαρη που ευνοεί τις φλεγμονές και αποδυναμώνει το νευρικό σύστημα δυσχεραίνοντας την ψυχική υγεία μας.
Κάνουμε την άσκηση γείωσης 5-4-3-2-1: Εάν παρατηρούμε ότι ο νους ξεφεύγει ανεξέλεγκτα σε καταστροφικά σενάρια, φέρνουμε την προσοχή μας στο παρόν εστιάζοντας σε 5 πράγματα που μπορούμε να δούμε στο χώρο γύρω μας, 4 αισθήσεις που νιώθουμε στο σώμα, 3 ήχους που ακούμε, 2 μυρωδιές που μυρίζουμε και 1 γεύση που νιώθουμε στο στόμα. Διαβάστε περρισσότερα εδώ.
Κινούμε το σώμα καθημερινά: Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κίνηση ευνοεί την ψυχική υγεία και καταπολεμά το άγχος. Αφιερώνουμε χρόνο κάθε μέρα να κινήσουμε το σώμα μας για τουλάχιστον για 20 λεπτά.
Ακούμε μουσική που μας ηρεμεί και μας εμπνέει: Η μουσική έχει τεράστια δύναμη να επηρεάσει τον συναισθηματικό μας κόσμο. Επιλέγουμε κομμάτια που μας κάνουν να αισθανόμαστε ηρεμία και χαρά.
Για να μπορέσουμε να είμαστε βοηθητικοί στην οικογένεια, στους ανθρώπους γύρω μας, στην κοινότητά μας και στο περιβάλλον που μας έχει ανάγκη, χρειάζεται πρώτα να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Ας έχουμε όλοι τη δύναμη να προσφέρουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.