Το burnout στις γυναίκες | WOMEN LEADERS

Στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, τα σημάδια της κόπωσης είναι εμφανή στους περισσότερους εργαζόμενους ανεξαρτήτως κλάδου. Αναμφίβολα το burnout είναι ένα σημαντικό θέμα στην επιχειρηματική υγεία και ευεξία που επηρεάζει όλα τα φύλα και όλους τους κλάδους εργασίας.

Η δική μου όμως εμπειρία, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι πιο πρόσφατες έρευνες όπως της Gallup, είναι ότι οι γυναίκες πληρώνουν υψηλότερα το τίμημα:

  • Οι γυναίκες είναι πιο πιθανόν από τους άντρες να βιώσουν burnout, 34% σε σχέση με 26%

  • Το gender gap που σχετίζεται με το burnout έχει διπλασιαστεί το 2021 σε σχέση με το 2019

  • Γυναίκες σε μη ηγετικές θέσεις είναι πιο πιθανόν να επηρεαστούν

Τι είναι το burnout

Το burnout αρχικά αναγνωρίστηκε ως σύνδρομο στη δεκαετία του ᾽70 και περιγράφει μια κατάσταση συναισθηματικής, νοητικής και συχνά σωματικής εξάντλησης που οφείλεται σε παρατεταμένης διάρκειας ή επαναλαμβανόμενο στρες. 

Η πηγή του burnout είναι το στρες που προκύπτει από την αύξηση των ωρών εργασίας, των εργασιακών υποχρεώσεων αλλά και την έλλειψη υποστήριξης. Συχνά όμως οι άνθρωποι που βιώνουν burnout νιώθουν ότι οι προσπάθειές τους δεν αναγνωρίζονται ή ότι οι ανάγκες τους στον χώρο εργασίας δεν λαμβάνονται υπόψη. 

Ποια είναι τα πιο συχνά σημάδια του burnout και πώς μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε – στον εαυτό μας και τους συναδέλφους μας;

To burnout δεν εμφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ξεκινάει με υψηλά επίπεδα στρες, ένταση και πίεση, μια αίσθηση ότι χάνεται ο έλεγχος και οι απαιτήσεις γιγαντώνονται.

Με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα αυξάνονται: εξάντληση, συχνοί πονοκέφαλοι, προβλήματα υγείας, έλλειψη ενδιαφέροντος και ενθουσιασμού, θυμός, ευερεθιστότητα, κυνισμός και απάθεια, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης, απαισιοδοξία, τάση για απομόνωση, αρνητισμός, έλλειψη αυτοπεποίθησης. 

Το burnout λοιπόν δεν είναι απλά μια αίσθηση παρατεταμένης κούρασης, αλλά συχνά συνοδεύεται από μια αίσθηση παραίτησης που οδηγεί σε ανικανότητα διαχείρισης της καθημερινότητας. Ακόμη και τα πιο απλά φαντάζουν αδύνατα. 

Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο; 

Αναμφίβολα η πανδημία και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας, επηρέασαν περισσότερο τις γυναίκες. Οι γυναίκες επωμίστηκαν σημαντικά μεγαλύτερο βάρος, από την επίβλεψη των παιδιών κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης μέχρι την φροντίδα του νοικοκυριού και της οικογένειας. 

Από την άλλη, δεν παύουν να συνεχίζουν να υπάρχουν οι μισθολογικές ανισότητες που επιμένουν σταθερά και στη χώρα μας. Επομένως μια γυναίκα πιο εύκολα νιώθει ματαίωση και αγανάκτηση όταν εργάζεται εξίσου με έναν άνδρα, ειδικά σε τόσο απαιτητικές συνθήκες, αλλά αμείβεται λιγότερο.

Παράλληλα, οι μειωμένες ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη οδηγούν σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών σε χαμηλότερες θέσεις που συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά burnout.

Όσο όμως οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο burnout και εγκαταλείπουν ή μένουν πίσω στον εργασιακό στίβο, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες για τις μελλοντικές γενιές γυναικών να διεκδικήσουν τη θέση τους.

Και αυτό θα είναι μια μεγάλη απώλεια για όλους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη μόνιμη στήλη Wellbeing at Work του νέου κλαδικού περιοδικού για την έμφυλη ισότητα και τη γυναικεία ενδυνάμωση, Women Leaders, τον Μάρτιο 2022 .




 
 
Previous
Previous

Δεν υπάρχει προσωπική ανάπτυξη χωρίς αυτεπίγνωση

Next
Next

Working Mindfully | WOMEN LEADERS