Working Mindfully | WOMEN LEADERS

Οι σύγχρονοι ρυθμοί εργασίας είναι πολύ γρήγοροι ενώ η πανδημία και οι συνθήκες τηλεργασίας έχουν δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Πώς μπορούμε να δουλεύουμε πιο συνειδητά και με λιγότερο άγχος στην καθημερινότητά μας; 

Λιγότεροι περισπασμοί

Ζούμε και εργαζόμαστε στο λεγόμενο “Attention Economy” με συνεχείς περισπασμούς που βλάπτουν την αποδοτικότητα και αυξάνουν το στρες. Ο μέσος εργαζόμενος σπαταλάει 2 .5 περίπου ώρες την ημέρα σε περισπασμούς, ενώ κάθε φορά που η προσοχή αποσπάται, χρειάζονται μέχρι και 23 λεπτά ώστε να επανέλθει ο εγκέφαλος στην ίδια νοητική απόδοση που βρισκόταν πριν τη διακοπή.

Συμβουλή: Μειώνουμε τον αριθμό των περισπασμών κλείνοντας τα notifications, απενεργοποιώντας τα pop-up μηνύματα, κλείνοντας τα tabs που δεν χρειάζονται, θέτοντας το τηλέφωνο στο αθόρυβο, προγραμματίζοντας συγκεκριμένες ώρες για να τσεκάρουμε τα email μας και βάζοντας στόχο να εστιάζουμε όλη την προσοχή μας σε μια δραστηριότητα κάθε φορά πριν προχωρήσουμε στην επόμενη αντί να κάνουμε multitasking, κάτι που πλέον είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνει την παραγωγικότητά μας.

Σωστή προτεραιοποίηση

Έχει παρατηρηθεί ότι στο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, συχνά δημιουργείται ένας εθισμός στη δράση. Αναλαμβάνουμε το ένα task μετά το άλλο, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο κάνουμε αυτό που κάνουμε, ενώ συχνά αφιερώνουμε άσκοπα χρόνο σε tasks που δεν είναι τόσο σημαντικά.

Ο μέσος εργαζόμενος λαμβάνει 120 email την ημέρα. Κάθε φορά που διεκπεραιώνουμε ένα email, παράγεται ντοπαμίνη στον εγκέφαλο που μας κάνει να αισθανόμαστε ικανοποίηση επειδή ολοκληρώσαμε ένα task, έστω και αν αυτό τελικά δεν έχει κάποιο σημαντικό impact στη δουλειά μας.

Συμβουλή: Δουλεύουμε πιο συνειδητά, αφιερώνοντας χρόνο για να αξιολογήσουμε τι είναι επείγον και τι είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους στόχους μας. Στην αρχή της ημέρας και μετά την ολοκλήρωση κάθε σημαντικού task, κάνουμε παύση για να προσδιορίσουμε την αμέσως επόμενη προτεραιότητα και να αποφασίσουμε πού θα στρέψουμε την προσοχή μας, αντί να καταπιανόμαστε τυχαία με το επόμενο task που στη λίστα μας.

Συχνές παύσεις

Περισσότερες ώρες δουλειάς δεν σημαίνουν απαραίτητα και μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Σημασία έχει η η προσοχή που δίνουμε στην εργασία μας αλλά και η ψυχική και σωματική μας κατάσταση που επηρεάζει την ποιότητα της προσοχής μας. Ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί σε κύκλους ενέργειας συνεχούς προσπάθειας που διαρκούν περίπου 90 λεπτά. Κάθε φορά που ξεπερνάμε τα όρια αυτά, νιώθουμε κούραση, μειωμένη συγκέντρωση, αναποφασιστικότητα ή εκνευρισμό.

Συμβουλή: Κάνουμε συχνές παύσεις 10-15 λεπτών μέσα στην ημέρα για να αναζωογονήσουμε το νευρικό σύστημα και να επαναφορτίσουμε τις δεξαμενές ενέργειάς μας. Αξιοποιούμε αυτές τις παύσεις κάνοντας πρακτική διαλογισμού mindfulness, ασκήσεις stretching στην καρέκλα μας, ένα περίπατο σε εξωτερικό χώρο ή μια συζήτηση με κάποιον άνθρωπο που μας υποστηρίζει. Slow down to move faster!

Επίγνωση και mindfulness

Η αναπνοή είναι από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος και την διαχείριση του άγχους. Αφιερώνουμε 5-10 λεπτά καθημερινά για πρακτική mindfulness εστιάζοντας στην αναπνοή. Η πρακτική αυτή καλλιεργεί επίγνωση και βοηθάει να εστιάζουμε καλύτερα, να διαχειριζόμαστε το άγχος και να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις της σύγχρονης εργασιακής πραγματικότητας πιο αποτελεσματικά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη μόνιμη στήλη Wellbeing at Work του νέου κλαδικού περιοδικού για την έμφυλη ισότητα και τη γυναικεία ενδυνάμωση, Women Leaders, τον Δεκέμβριο 2021 .


 
 
Previous
Previous

Το burnout στις γυναίκες | WOMEN LEADERS

Next
Next

Διαφορετικοί τύποι ξεκούρασης