Πόσο συνειδητοί είστε στη δουλειά; • Δωρεάν awareness test

Επίγνωση είναι η ικανότητα του νου να αντιλαμβάνεται εσωτερικές και εξωτερικές εμπειρίες. Ηγέτες και εργαζόμενοι με υψηλά επίπεδα επίγνωσης λειτουργούν πιο αποτελεσματικά:

  • Μπορούν εύκολα να διαχειρίζονται τις απαιτήσεις και τα tasks της καθημερινότητας.

  • Αντιλαμβάνονται τις δικές τους σκέψεις και τα συναισθήματα όταν συζητούν με συναδέλφους και παράλληλα, έχουν αντίληψη των συναισθημάτων των άλλων. Έτσι μπορούν πιο εύκολα να καταλαβαίνουν τη δυναμική κάθε κατάστασης και να βρίσκουν πιο αποτελεσματικές λύσεις.

  • Έχουν την ικανότητα να βλέπουν όχι μόνο τις βραχυπρόθεσμες αλλά και τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της ομάδας/οργανισμού, ώστε να κινούνται πιο σοφά.

Αντίθετα, η έλλειψη επίγνωσης μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Χαμηλή παραγωγικότητα

  • Αδυναμία σωστής προτεραιοποίησης

  • Έλλειψη κινήτρου και νοήματος

  • Burnout

  • Αποσύνδεση και απομόνωση

  • Μειωμένο ηγετικό αποτύπωμα

Κάντε το σύντομο τεστ για να ανακαλύψετε πόσο αντιλαμβάνεστε την εμπειρία σας κάθε στιγμή, αλλά και τη συναισθηματική κατάσταση των συνεργατών και συναδέλφων σας και έπειτα διαβάστε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να καλλιεργήσετε περισσότερη επίγνωση στη δουλειά σας.


Awareness Test


Συμβουλές για περισσότερη επίγνωση στην εργασία

1. Ξεκινήστε μια πρακτική που καλλιεργεί ενσυνειδητότητα

Έρευνες δείχνουν ότι μια σύντομη πρακτική mindfulness κάθε μέρα, καλλιεργεί επίγνωση. Βοηθάει στο να αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματά σας και να τα ρυθμίζετε εγκαίρως. Παράλληλα, συμβάλλει στο να έχετε περισσότερη επίγνωση των μοτίβων συμπεριφοράς, αντίδρασης και συναισθημάτων των ανθρώπων της ομάδας σας. Αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται σε καλύτερες εργασιακές σχέσεις και υψηλότερα αποτελέσματα στην εργασία. Μπορείτε εδώ να κάνετε μια σύντομη πρακτική ή να εγγραφείτε στην online πλατφόρμα TOGETHER που περιλαμβάνει εβδομαδιαία live online μαθήματα καθώς και ηχογραφημένες ασκήσεις mindfulness.

2. Κάντε συνειδητές παύσεις

Όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, καταφεύγουμε στους παγιωμένους τρόπους σκέψης και τις παγιωμένες συμπεριφορές μας. Κάνοντας σύντομες και συχνές συνειδητές παύσεις μέσα στην ημέρα μας, ακόμη και για 1 λεπτό, μπορεί να βοηθήσει ώστε να βγούμε από τον "αυτόματο πιλότο" και να λειτουργούμε πιο συνειδητά. Οι παύσεις αυτές είναι χρόνος όπου κάνουμε...απολύτως τίποτα. Δεν κοιτάζουμε τα email μας, το κινητό μας, τα social media ή τα νέα. Κάνουμε ένα διάλειμμα από όλα, ίσως κοιτάζουμε για λίγο έξω από το παράθυρο, κάνουμε μια βόλτα μέσα στο γραφείο και επιστρέφουμε.

3. Mind your mind

Όταν βιώνουμε στρες, καταλήγουμε να γινόμαστε μια λιγότερο αποτελεσματική εκδοχή του εαυτού μας διότι αντιδρούμε χωρίς επίγνωση σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Γι᾽ αυτό όταν βιώνουμε κάποια κατάσταση που μας δυσκολεύει στη δουλειά, ας αναρωτηθούμε πώς αισθανόμαστε και τι γίνεται μέσα μας. Μπορείτε να ρωτήσετε τον εαυτό σας: Ποιες σωματικές αισθήσεις αντιλαμβάνομαι στο σώμα; Τι σκέψεις περνούν από το νου μου; Ποια συναισθήματα νιώθω αυτή τη στιγμή; Έπειτα μπορείτε να πάρετε 3 αργές συνειδητές αναπνοές, εισπνέοντας ήπια από τη μύτη και εκπνέοντας πολύ αργά από το στόμα. Έτσι, θα μπορείτε να διαχειριστείτε οποιαδήποτε κατάσταση με περισσότερη ισορροπία.

4. Be present

Σε έναν κόσμο όπου οι περισπασμοί είναι παντού, δημιουργήστε τη συνήθεια της επίγνωσης. Δώστε την προσοχή σας στους ανθρώπους που είναι γύρω σας στη δουλειά. Παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματος, τις λέξεις που επιλέγουν για να εκφραστούν, τα συναισθήματα που εκδηλώνουν και τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την απόδοσή τους στην εργασία. Ειδικά αν βρίσκεστε σε ηγετικές θέσεις, αυτό θα σας βοηθήσει να συνεργάζεστε καλύτερα και να φέρνετε καλύτερα αποτελέσματα με την ομάδα σας.

5. Βρείτε το flow

Ποιες είναι κάποιες δραστηριότητες που να κάνετε όπου νιώθετε ότι χάνετε την αίσθηση του χρόνου; Αυτό μπορεί να είναι κάποιες δραστηριότητες ρουτίνας, ή ακόμη και σωματική άσκηση που αφήνει το νου σας να ξεκουραστεί καθώς ο "αυτόματος πιλότος" παίρνει τα ηνία για λίγο. Δείτε αν μπορείτε να ισορροπήσετε το χρόνο στην εβδομάδα σας και να εισάγετε δραστηριότητες που δεν χρειάζονται πολλή σκέψη (όπως σπορ, μουσική, ή ακόμη και η διαχείριση απλών tasks) όταν νιώθετε ότι έχετε λιγότερη ενέργεια και συγκέντρωση.

 




 
 
Previous
Previous

Συναισθηματική Νοημοσύνη στην εργασία - Είναι το «κλειδί» στην επιτυχία;

Next
Next

Συμβουλές για mindful γιορτές