Δύσπνοια άγχους: Πώς να την αναγνωρίσετε και να την αντιμετωπίσετε
Η δύσπνοια άγχους είναι μια συχνή και ανησυχητική εμπειρία που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε παγιδευμένοι στο ίδιο σας το σώμα. Η αίσθηση του πνιγμού ή της ταχυκαρδίας είναι τρομακτική, αλλά τα καλά νέα είναι ότι η δύσπνοια άγχους είναι αντιμετωπίσιμη. Στο άρθρο μας, αναλύουμε τι την προκαλεί, πώς συνδέεται με το στρες και ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές για να την ξεπεράσετε.
Κρίση πανικού ή κρίση άγχους: Πώς να τις ξεχωρίσετε και να τις αντιμετωπίσετε
Αναρωτιέστε αν αυτό που βιώνετε είναι κρίση πανικού; Ή μήπως πρόκειται για κρίση άγχους; Παρόλο που τα συμπτώματα μοιάζουν, έχουν διαφορετικές αιτίες, χαρακτηριστικά και τρόπους αντιμετώπισης. Η κατανόηση αυτών των διαφορών είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε τον έλεγχο και να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα σας. Στο άρθρο μας, εξηγούμε πώς να αναγνωρίσετε τι ακριβώς βιώνετε και μοιραζόμαστε πρακτικές προτάσεις για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Ακούγοντας το εσωτερικό παιδί: Πώς να φροντίσετε τις πληγές του παρελθόντος
Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι οι παιδικές εμπειρίες σας επηρεάζουν ακόμη τη ζωή σας; Το εσωτερικό παιδί κρατά αναμνήσεις, συναισθήματα και πληγές που μπορεί να επηρεάζουν τις σχέσεις, την αυτοεκτίμηση και τη χαρά σας.
Ο διαλογισμός σε απλά ελληνικά
Θέλετε να ξεκινήσετε διαλογισμό αλλά σας φαίνεται δύσκολο; Ο διαλογισμός στα ελληνικά μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στον εαυτό σας, προσφέροντας ηρεμία και αυτογνωσία. Ακόμη και λίγα λεπτά την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ευεξίας σας.
10 Tips για mindful γιορτινές μέρες
Ανακαλύψτε 10 συμβουλές για να ζήσετε τις γιορτές με mindful προσέγγιση. Φροντίστε τον εαυτό σας, προσφέρετε την παρουσία σας και απολαύστε την περίοδο με ισορροπία και ηρεμία.
Super Woman ή Super Tired? Ο μύθος της super-γυναίκας και συμβουλές για να “βγάλετε την μπέρτα”.
Εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά, μαγείρισσα, καμαριέρα, σοφέρ, συνοδός, εκπαιδεύτρια, φροντιστής, εμψυχώτρια, διαχειρίστρια οικονομικών και πολλά άλλα. Μήπως οι ρόλοι που αναλαμβάνουν οι σύγχρονες γυναίκες υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους;
Συμβουλές για mindful γιορτές
Αυτές τις γιορτές, φροντίζουμε να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, να προσφέρουμε την παρουσία μας, να εξασκηθούμε σε mindful eating και mindful drinking, να κάνουμε μια παύση από τη δουλειά και να προσφέρουμε σε όσους έχουν ανάγκη.
Ελευθερία • Επίκτητος
Ποιος άνθρωπος είναι ελεύθερος και ποιος δούλος; Πώς μπορούμε να ζήσουμε μια καλή ζωή; Πότε τα πράγματα κι οι καταστάσεις γίνονται αφέντες του εαυτού μας; Ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος μιλάει για την ελευθερία και δίνει συμβουλές για να ζούμε μια καλή ζωή.
Το Νόημα της Ζωής • Victor Frankl
Ο συγγραφέας περιγράφει τις εμπειρίες του στα στρατόπεδα αφανισμού και αναλύει την ψυχοθεραπευτική του μέθοδο της λογοθεραπείας. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1946, έχει πουλήσει μέχρι σήμερα πάνω από δώδεκα εκατομμύρια αντίτυπα κι έχει αναδειχθεί ένα από τα δέκα πιο σπουδαία βιβλία των καιρών μας.
Διαταραχές ύπνου & αϋπνία: Αντιμετώπιση με διαλογισμό mindfulness
Ένας στους τρεις από μας δυσκολεύεται συχνά να αποκοιμηθεί, έχοντας μειωμένη διάρκεια και ποιότητα ύπνου. Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως ο διαλογισμός mindfulness, μπορούν αποδεδειγμένα να βοηθήσουν, μέσω της μείωσης του άγχους, μιας από τις κυριότερες αιτίες των διαταραχών ύπνου.
Το Σώμα Δεν Ξεχνά • Bessel Van Der Kolk
Αντλώντας από την τριαντάχρονη εμπειρία του στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας και της κλινικής πράξης, ο Bessel van der Kolk αποδεικνύει στο Το σώμα δεν ξεχνά ότι ο τρόμος και η απομόνωση, οι κύριες συνέπειες του ψυχικού τραύματος, κυριολεκτικά αναδιαμορφώνουν τον εγκέφαλο και το σώμα.
Σωματική άσκηση για τη διαχείριση του στρες
Ως και 9 στις 10 επισκέψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αφορούν νοσήματα ή καταστάσεις που έχουν ως αίτιο και το στρες που μας συνοδεύει στην καθημερινή μας δραστηριότητα. Η σωματική άσκηση έχει αποδεδειγμένα οφέλη στη διαχείρισή του και άρα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Πόσο άγχος έχετε; • Δωρεάν στρες τεστ
Το στρες δυστυχώς είναι παντού και δυστυχώς αγγίζει - σχεδόν - όλους μας. Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε όμως, είναι ότι το στρες είναι υποκειμενικό. Κάντε το δωρεάν στρες τεστ για να αποκτήσετε εικόνα των επιπέδων του στρες που βιώνετε στη ζωή σας.
Κατάθλιψη: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση με πρακτικές mindfulness
Η κατάθλιψη χτυπάει την πόρτα όλο και περισσότερων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα χωρών του κόσμου με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Εναλλακτικές παρεμβάσεις, όπως το mindfulness, μπορούν να βοηθήσουν εκεί όπου οι θεραπείες πρώτης γραμμής δεν επαρκούν, ή για όσους θέλουν να προσεγγίσουν τα συμπτώματα με πιο φυσικούς τρόπους.
Γιατί φοβόμαστε το Άγνωστο;
Το μέλλον είναι πάντα άγνωστο άρα όχι απαραίτητα κακό ή δυσάρεστο. Άρα γιατί μας αγχώνει; Διότι περιμένουμε το χειρότερο.
Σύνοψη του σεμιναρίου του Dr. Gabor Maté για την αυθεντικότητα, το τραύμα και την ασθένεια
Στο διήμερο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 20 και 21 Ιουνίου 2023, με θέμα "Compassionate Self Inquiry for Healing Trauma & Stress", ο Dr. Gabor Maté μίλησε για πολλά από τα θέματα που διαπραγματεύεται στα βιβλία του. Παρακάτω θα βρείτε μια σύνοψη από την Μυρτώ Λεγάκη που φυσικά δεν περιλαμβάνει όλο το εύρος του σεμιναρίου, αλλά θα σας δώσει μια ιδέα για αρκετά από τα θέματα που συζητήθηκαν.
Πώς καλλιεργούμε καλοσύνη και συμπόνια προς στον εαυτό μας
Η καλοσύνη προς τον εαυτό μας δεν έρχεται πάντα εύκολα σε όλους. Μπορεί να συνδέεται με προηγούμενες εμπειρίες ή τον τρόπο με τον οποίο μας έμαθαν όταν μεγαλώναμε. Πώς καλλιεργούμε αυτοσυμπόνια και ποια είναι τα οφέλη της;
Όταν το Σώμα Λέει Όχι • Gabor Maté
Πώς μπορεί το στρες να μεταλλαχθεί σε ασθένεια; Το βιβλίο «Όταν το σώμα λέει όχι» του Gabor Mate, εξηγεί τις άγνωστες πτυχές του άγχους και τον τρόπο για να το διαχειριστούμε.
Κρίσεις πανικού: 6 πρακτικές για να τις αντιμετωπίζουμε
Οι κρίσεις πανικού δυστυχώς είναι πολύ δυσάρεστες και για κάποιους ανθρώπους καθηλωτικές. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα;
Εθισμός στο στρες και πώς τον αντιμετωπίζουμε
Αν έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε συνθήκες πίεσης, έντασης και στρες, ακόμη και από την παιδική μας ηλικία, ο οργανισμός μας εκπαιδεύεται να λειτουργεί συνεχώς με αυτό τον τρόπο, βρίσκοντας μηχανισμούς άμυνας και αντιμετώπισης που γίνονται συνήθεια. Πώς το αναγνωρίζουμε και πώς το αντιμετωπίζουμε;