Μνήμη Πέτρου Πολυχρόνη
Με αφορμή την εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 11 Μαρτίου από την Ελληνική Εταιρία Συστημικής Θεραπείας, την Ελληνική Ομοσπονδία Εταιρειών Συστημικής Θεραπείας & Θεραπείας Οικογένειας και την Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος, τιμούμε τη μνήμη, την προσφορά και το έργο του αγαπημένου Πέτρου Πολυχρόνη.
Πώς διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα της απώλειας
Το ατύχημα στα Τέμπη συγκλόνισε τη χώρα μας και βύθισε όλους μας σε αβάσταχτα συναισθήματα θλίψης και σπαραγμού. Παρότι η συναισθηματική επεξεργασία μιας τέτοιας εμπειρίας είναι πολύ διαφορετική για κάθε άνθρωπο, εμείς μοιραζόμαστε μαζί σας κάποιες συμβουλές που ίσως βοηθήσουν να διαχειριστούμε το πένθος καλύτερα.
Πνευμονογαστρικό νεύρο: τι είναι και πώς καταπολεμά το στρες
Πώς ρυθμίζουμε το πνευμονογαστρικό νεύρο; Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι το πιο περίπλοκο νεύρο του σώματος καθώς βοηθά στην πέψη, τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και τη χαλάρωση. Εάν όμως το σώμα δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει το πνευμονογαστρικό νεύρο δημιουργούνται στον ανθρώπινο οργανισμό φλεγμονές, αδυναμία επούλωσης του μεταιχμιακού συστήματος και κακός πνευμονογαστρικός τόνος.
Πρόληψη και βελτίωση της υγείας μέσα από το διαλογισμό mindfulness
To mindfulness που αναφέρεται και ως ενσυνειδητότητα στα Ελληνικά, είναι μια αποτελεσματική ψυχοεκπαιδευτική μέθοδος με πολλά επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη σε ψυχικό, σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Ποια είναι τα οφέλη του για την πρόληψη και την βελτίωση της υγείας;
Πρακτικές συμβουλές για να ζούμε με λιγότερο άγχος και περισσότερη ισορροπία
Η σύγχρονη ζωή είναι γρήγορη, απαιτητική και πολλές φορές δύσκολη και αγχωτική. Σε αυτό το άρθρο, προτείνουμε μερικούς απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους βασισμένους στην ευεργετική πρακτική του διαλογισμού mindfulness, που θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε τον εαυτό σας ώστε να ζείτε με λιγότερο άγχος και περισσότερη ισορροπία και αρμονία.
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης στρες & αγχώδους διαταραχής
Η συνήθης συνταγογράφηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της αγχώδους διαταραχής αποτελείται από αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά. Ορισμένοι όμως θεραπευόμενοι είναι αλλεργικοί ή παρουσιάζουν σημαντικές παρενέργειες στις δραστικές ουσίες αυτών των φαρμάκων. Για το λόγο αυτό, η επιστημονική κοινότητα θέλησε να εξετάσει την επίδραση φυσικών μεθόδων στη διαχείριση του άγχους και, πιο συγκεκριμένα, την αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με τη φαρμακοθεραπεία.
Αγχώδης διαταραχή: τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε με το mindfulness
Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι πιο συχνοί τύποι ζητημάτων ψυχικής υγείας. Στο άρθρο αυτό, εξετάζουμε τα ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την επίδραση του mindfulness στην αντιμετώπιση της διαταραχής γενικευμένου άγχους.
ABC & Mindfulness: Συμβουλές για να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα πιο αποτελεσματικά
Το μοντέλο ABC είναι ένα εργαλείο της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Ψυχολογίας (CBT), το οποίο σε συνδυασμό με την πρακτική mindfulness μας επιτρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση για τις σκέψεις που ενεργοποιούν έντονα συναισθήματα. Μπορούμε έτσι να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα πιο στοχευμένα, καθώς μας βοηθάει να εντοπίσουμε την ακριβή πηγή τους.
Άγχος: Μύθοι, αλήθειες και χρήσιμες συμβουλές
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος ουσιαστικά, χρειάζεται να κατανοήσουμε τι είναι άγχος, πώς εκδηλώνεται και πώς μας επηρεάζει, καθώς και ποιες είναι οι πραγματικά βιώσιμες επιλογές που έχουμε για τη μείωση και τη διαχείρισή του.
Ξεκλειδώνοντας τον σοφό νου - Λογικός vs Συναισθηματικός εγκέφαλος
Από τη στιγμή που γεννιόμαστε ταυτίζουμε τα αισθήματα με την καρδιά και τη λογική με τον εγκέφαλο, ενώ συχνά προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ή τους γύρω μας ότι το ένα υπερέχει του άλλου και αγχωνόμαστε για το ποιο θα αφήσουμε εμείς να αναλάβει δράση. Τόσο το συναισθηματικό όσο και το λογικό μας κομμάτι όμως, κατοικούν στον εγκέφαλο. Πού βρίσκεται τότε ο σοφός νους;
Είμαι SAD ή έχω S.A.D; Χειμερινή κατάθλιψη: τι είναι και πώς μας επηρεάζει
Λίγο πολύ, όλοι έχουμε αισθανθεί μια ελαφριά μελαγχολία να συνοδεύει τον χειμωνιάτικο καιρό, το φως που μοιάζει να λιγοστεύει λόγω αλλαγής της ώρας, τις δραστηριότητες που τείνουν να περιορίζονται σε σχέση με αυτές του καλοκαιριού. Τι συμβαίνει όμως όταν η ελαφριά μελαγχολία εμμένει και μετατρέπεται σε θλίψη, σε ευερεθιστότητα, σε μείωση επιθυμίας για συμμετοχή στις εξελίξεις της ζωής;
Ταχυκαρδία άγχους: Αναπνοή για να την αντιμετωπίσετε
Εάν νιώθετε συχνά ταχυκαρδίες όταν βιώνετε δύσκολες περιόδους ή άγχος, αυτή η αποτελεσματική τεχνική αναπνοής και συγκέντρωσης μπορεί να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε.
Ο νους εκπαιδεύεται
Ο νους μπορεί να εστιάζει περισσότερο στα αρνητικά, ειδικά όταν βιώνουμε στρες. Άλλες φορές, μπορεί να βιώνουμε κάτι θετικό, αλλά το προσπερνάμε και δεν το βιώνουμε πλήρως. Ο εγκέφαλος όμως μπορεί να εκπαιδευτεί να βλέπει το καλό.
Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις
Μακάρι να διορθώνονταν όλα μόνο και μόνο αν κάναμε θετικές σκέψεις. Όμως δυστυχώς αυτή η προσέγγιση δεν λειτουργεί σε βάθος χρόνου. Όταν αντιμετωπίζουμε στρες και δυσκολίες, όσο και αν επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας θετικές δηλώσεις και σκέψεις, ο εγκέφαλος δεν τις πιστεύει.
Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το θυμό;
Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το θυμό; Γιατί συχνά νιώθουμε θυμωμένοι και θέλουμε να ξεσπάσουμε χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί ;
Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία
Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία, δεν μπορεί ένας άνθρωπος να θεωρείται υγιής αν δεν πάσχει από σωματικό νόσημα αλλά έχει π.χ μια αγχώδη διαταραχή
Mindfulness και άγχος
Πως το Mindfulness βοηθά στο άγχους ; Πως μπορούμε να ελέγξουμε τους φόβους μας και να διαχειριστούμε καλύτερα τα συναισθήματα μας; Ειδικές μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου έχουν αποδείξει ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος Μείωσης Άγχους μέσω Mindfulness που διαρκεί 8 εβδομάδες, η περιοχή της αμυγδαλής στον εγκέφαλο, που ευθύνεται για την αντίδραση του στρες, φαίνεται να μικραίνει σε μέγεθος.
Νευροπλαστικότητα και ανθρώπινος εγκέφαλος
Τι είναι η νευροπλαστικότητα και με ποιον τρόπο μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό μας για να φέρει θετικές αλλαγές;
Δεν υπάρχει προσωπική ανάπτυξη χωρίς αυτεπίγνωση
Η αυτεπίγνωση είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς την αλλαγή, την εξέλιξη και τη θεραπεία. Εάν δεν έχουμε επίγνωση των σκέψεων, συναισθημάτων και σωματικών αισθήσεών μας, εάν δεν αντιλαμβανόμαστε με διαύγεια το πώς ανταποκρινόμαστε στα γεγονότα της ζωής μας, είναι αδύνατον να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και να εξελιχθούμε.
Διαφορετικοί τύποι ξεκούρασης
Κάποιες φορές όταν αισθανόμαστε κούραση, μπορεί να κοιμηθούμε, αλλά ξυπνώντας συνεχίζουμε να νιώθουμε εξάντληση. Ο ύπνος από μόνος του, ενώ είναι από τους πιο βασικούς παράγοντες για να διατηρήσουμε σωματική και ψυχική υγεία, δεν αρκεί.