Ευγνωμοσύνη

Πώς η πρακτική της ευγνωμοσύνης συνεισφέρει σε μια καλύτερη ζωή. Πώς να εξασκηθούμε στην ευγνωμοσύνη μέσα από την πρακτική του διαλογισμού mindfulness.

Όταν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη, μας βοηθά όχι μόνο στο να αναγνωρίζουμε όλα τα καλά που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε στη ζωή μας, αλλά και στο να τα ανταποδίδουμε. Γιαυτό και ο κοινωνιολόγος Georg Simmel αποκάλεσε την ευγνωμοσύνη “ηθική μνήμη της ανθρωπότητας”. Και οι έρευνες δείχνουν ότι αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την ευεξία και αίσθηση ικανοποίησης που νιώθουμε στη ζωή.

Επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη
Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης:

Γιατί όμως η ευγνωμοσύνη μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα σωματικά και ψυχικά; Φαίνεται ότι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευγνωμοσύνη αποτελούν μέρος των ιδίων νευρωνικών δικτύων που ενεργοποιούνται όταν περνάμε χρόνο με αγαπημένους φίλους ή νιώθουμε ευχαρίστηση. Αυτές οι περιοχές συνδέονται επίσης σε μεγάλο βαθμό με τις περιοχές που ελέγχουν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις μας σε αυτά, όπως για παράδειγμα τους σφυγμούς της καρδιάς και το επίπεδο σωματικής διέγερσης ενώ σχετίζονται και με την ανακούφιση από το άγχος και τη μείωση του πόνου.

Τα στοιχεία δηλαδή δείχνουν ότι επειδή η ευγνωμοσύνη σχετίζεται με τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη σύνδεση αλλά και τη διαχείριση του άγχους, για το λόγο αυτό έχει και θετικά αποτελέσματα στην υγεία σε βάθος χρόνου. Όταν νιώθουμε ευγνωμοσύνη, το σώμα χαλαρώνει και έτσι απολαμβάνουμε και όλα τα οφέλη που συνοδεύουν και τη μείωση του στρες.

Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
Μια πρακτική που βοηθά στο να θυμηθούμε αλλά και να τιμήσουμε όλα τα καλά που έχουμε στη ζωή μας, είναι να κρατάμε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Δε χρειάζεται πολλά - λίγες λέξεις σε ένα χαρτί μερικές φορές την εβδομάδα και λίγος χρόνος για να αναπολήσουμε και να ξανανιώσουμε μέσα στο σώμα μας τα συναισθήματα που μας προκαλούν όλα αυτά για τα οποία ευγνωμονούμε.

Με τα παιδιά
Μπορούμε να μοιραζόμαστε αυτή την πρακτική και με τα παιδιά μας, σαν μια καθημερινή συνήθεια, δείχνοντάς τους έτσι έμπρακτα όλα αυτά τα πράγματα που εκτιμούμε - μικρά και μεγάλα - όπως το καθαρό νερό που πίνουμε, το σώμα μας, την αναπνοή μας, το ζεστό μας κρεβάτι και όχι μόνο τα πιο εμφανή όπως δώρα ή παιχνίδια.

Αν θέλουμε, μπορούμε να σημειώνουμε μαζί με τα παιδιά πριν τον βραδυνό ύπνο αυτά τα “ευχαριστώ” σε μικρά post-it και να τα τοποθετούμε διπλωμένα σε ένα βάζο. Μπορούμε να τα διαβάσουμε στο τέλος της χρονιάς ή και όποτε άλλοτε δεν αισθανόμαστε πολύ ευδιάθετοι ή αισιόδοξοι. 

* Πηγές: UC Berkeley Greater Good Science Center


Online σεμινάρια διαλογισμού ενσυνειδητότητα mindfulness επίγνωση στα Ελληνικά. Μείωση στρες, αντιμετώπιση στρες, υγεία, άγχος πως να το αντιμετωπίσω. Αναπνοή, διαλογισμός ενσυνειδητότητα, διαχείριση άγχους, μείωση άγχους, μείωση στρες, αντιμετώπιση…
 
Previous
Previous

Η σωστή ερώτηση

Next
Next

10 Τρόποι να μειώσουμε το στρες